Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-29@22:46:03 GMT

برخی سوالات کنکور که در کتاب‌های درسی نیست

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۷۳۶۳۷

برخی سوالات کنکور که در کتاب‌های درسی نیست

بیش از یک سال و نیم از شیوع کرونا گذشت و در این ایام آنچه بیش از پیش خودنمایی کرده مجاهدت‌هایی بوده است که کادر درمان علی‌رغم خطراتی که سلامتی شان را در این ایام تهدید می‌کرد، پذیرفتند و به کارشان ادامه دادند.

حرفه‌ای که تا پیش از این جزو حرفه‌های لاکچری و پر زرق و برق بود، ١٨٠ درجه تغییر کرد و روی دیگری از خودش نشان داد، اما هنوز هم محبوبیتش در جامعه کم نشده است؛ نیمی از متقاضیان کنکور پشت درب‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی صف کشیدند تا یکی از کرسی‌های دانشگاهی رشته‌های پزشکی در درجه اول و در درجه دوم پیراپزشکی را از آن خود کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال هم بنا بر آمار رسمی سازمان سنجش بیش از ۵٠ درصد متقاضیان ورود به تحصیلات آکادمیک در رشته تجربی شرکت کردند تا همچنان رشته‌های پزشکی در صدر علاقه‌مندی‌ها برای تحصیلات دانشگاهی باقی بماند.

با وجود این علاقه مندی، بعضا مسیر رسیدن به آن نه فقط یکسال درس خواندن بلکه ١٢ سالی است که تمام دوران کودکی و نوجوانی هر فرد را پوشش می‌دهد تا ضمن فارغ التحصیلی از مدرسه، رویای دیرینه‌شان به آرزوی دست یافتنی تبدیل شود، اما امسال این سناریو تغییر کرد و گویی سال‌های متمادی تلاش داوطلبان کنکوری با تغییر و تحولاتی عجیب و غریب در محتوای سوالات آزمون و ناهماهنگی با کتاب درسی نادیده گرفته شد.

متولی نظارت بر طراحی سوالات کنکور کدام نهاد است؟

فقط کافی است تا گفت و گویی کوتاه با داوطلبان کنکور تجربی داشته باشی تا متوجه شوی این بار گلایه از سطح طراحی سوالات و سخن بودن آن، قصه تکراری گلایه داوطلبان کمتر تلاش کرده از طراح نیست بلکه گویا حساب و کتاب آموزش و پرورش و سازمان سنجش برای طرح سوالات کنکور با هم تناقض داشته است.

آموزش و پرورش ٢-٣ روز بعد از گلایه‌مندی داوطلبان کنکور از سطح سوالات از طریق سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی واکنشی نشان داد و در این مورد حسن ملکی رئیس این سازمان با اشاره به وضعیت آموزش در شرایط کرونایی گفت که «متاسفانه نه تنها در برخی از دروس (خاصه درس ریاضی) چنین چیزی رخ نداد، بلکه شاهد عدم تطابق برخی از سوالات آزمون با رویکرد، اهداف و دامنه محتوایی کتاب‌های درسی بودیم، تاحدی که برخی از سوالات صراحتا ناظر به مفاهیمی بود که در کتاب‌های درسی هیچ اشاره‌ای بدان نشده است. هر چند سال‌های گذشته نیز کم و بیش چنین مواردی اتفاق افتاده بود و مورد اعتراض این سازمان نیز قرار گرفت، اما سوالات آزمون امسال نشان می‌دهد که به اعتراضات توجه کافی نشده است.»

به دنبال این موضع آموزش و پرورش، سازمان سنجش اعلام کرد که «مسئولان آموزش و پرورش به جای اینکه در فضای رسانه‌ای بگویند برخی سوالات کنکور سخت بوده است، به طور مشخص به ما اعلام کنند کدام سوال سخت بوده است طبیعتا بگویند چه مواردی هست تا بررسی‌های لازم برای سوالات صورت بگیرد.»

مسیر متضاد محتوای کتاب درسی و سوالات کنکور

تنها عایدی در پاسکاری میان سازمان سنجش و وزارت آموزش و پرورش، تشدید بلاتکلیفی و نگرانی داوطلبانی است که از طرح سوالات کنکور آن هم با وجود شرایط خاص آموزشی طی ١-٢ سال اخیر غافلگیر شده‌اند.

طی گفت و گویی با علی نظر نژاد و سروش موئینی معلمان ریاضی دوره متوسطه، کیفیت طراحی سوالات و میزان انطباق آن با محتوای درسی را بررسی کردیم.

نظرنژاد درباره طراحی سوالات با اشاره به درس ریاضی آزمون کنکور ١١ تیر گفت که آنچه برای داوطلبان رشته تجربی رخ داد، هنوز کابوسی ناباورانه است. سوالاتی دشوارتر از حد معمول، محاسبات حجیم و بودجه بندی متفاوت با همیشه، پایانی مرگبار داشت؛ در هفت سوال پایانی، دو تست خارج از سرفصل‌های کتاب درسی (جایگشت دایره‌ای و معادله وتر مشترک) و دو سوال فاقد گزینه درست (یک احتمال بسیار پرزحمت و یک تست هندسه)، تمام امیدهای داوطلب به خود و درس ریاضی را نابود کردند.

او ادامه داد: برای بسیاری از داوطلبان، آسیب به اینجا خاتمه نیافت و خستگی و دل‌شکستگی این درس، تأثیر خود را در سه درس اختصاصی بعدی هم نشان داد و در نتیجه زیست، فیزیک و شیمی نیز آنطپز که باید مورد تجزیه و تحلیل و در نهایت پاسخگویی قرار بگیرد، نشد.

همچنین موئینی دیگر معلم ریاضی دوره متوسطه معتقد بود: در شرایطی که فضای آموزش آنلاین در سایه کرونا، تأثیر زیادی بر سطح یادگیری و نظارت‌های آموزشی گذاشته بود، اکثر فعالان عرصه آموزش انتظار چنین جهش ناگهانی در سطح سوالات کنکور درس ریاضی را نداشتند و به گواه بسیاری از معلمان پرتجربه و کارکشته، حل ٣٠ سوال درس ریاضی برای خود آن‌ها هم در زمان کمتر از ۵۰-۶۰ دقیقه ممکن نبوده است.

این معلم تاکید کرد: بهتر بود سوالات درس ریاضی طوری طراحی می‌شدند که بتوان دانش‌آموزان قوی، متوسط و ضعیف را از یکدیگر تفکیک کرد. با سوالات طرح شده در این کنکور تفاوت چندانی بین دانش‌آموزانی که مفاهیم کتاب درسی نظام جدید را به طور کامل و مفهومی آموخته‌اند و کسانی که این درس را به طور سطحی و با روش‌های نه چندان علمی فراگرفته اند قابل مشاهده نیست.

بررسی سوالات نامنطبق با محتوای کتاب درسی

پیگیری موضوع طراحی سوالات کنکور امسال که حتی به خیابان بهارستان تهران و نمایندگان مردم در مجلس هم رسید، به اعتقاد سازمان سنجش و آنچه تلویحا مسئولان آن مطرح کرده‌اند مصداقی مدلشه است و کلی گویی است.

آنچه در ادامه می‌آید بررسی سوالاتی است که سنجش سطح علمی داوطلبان را با اشکال مواجه کرده است و ٢ معلم ریاضی یاد شده آن را تحلیل و در قالب جدولی نشان دادند.

با این وجود باید منتظر ماند و دید که آیا این پاسکاری میان دستگاه ها، در نهایت سرانجامی نیک و بدون شائبه برای داوطلبان کنکوری ١۴٠٠ به دنبال دارد یا خیر؟!

47231

کد خبر 1533213

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: کنکور حذف کنکور سازمان سنجش داوطلبان کنکور آموزش و پرورش طراحی سوالات سوالات کنکور سازمان سنجش کتاب درسی درس ریاضی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۷۳۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک‌بار دیگر کنکور ویرانگر!

بسیاری طی سال‌های گذشته با دلایل منطقی یا گاهی غیرمنطقی سعی داشتند با کنار زدن غول کنکور شرایط تحصیلات دانشگاهی را برای عموم آینده‌سازان کشور مهیا کنند، اما مافیای کنکور قدرتمندتر از آن بود که زور کسی یا حتی ارگانی به آن برسد، اما امروز شاهد آن هستیم که اطمینان نداشتن از آینده‌ای روشن، به حریف قدرتمندی برای مافیای کنکور تبدیل شده‌است. 

و باز هم کنکور! این غول بی‌شاخ و بی‌دم انگار قرار نیست بمیرد. هر سال با مصوبات عجیب و غریب، جان تازه‌ای هم می‌گیرد. حالا چند وقتی می‌شود که این کنکور، سالی دو بار صد‌ها هزار قربانی می‌گیرد؛ خب فربه‌تر هم می‌شود! مافیای هزارتوی این غول بی‌شاخ و بی‌دم یک‌بار در هفته‌های منتهی به بهار و یک بار هم در هفته‌های منتهی به تابستان، میلیارد‌ها تومان پول می‌بلعد و یک دوغ گازدار هم رویش! داوطلبان بیچاره هم که دیگر چاره‌ای جز کنکور دادن ندارند، اعتراض خود را به شیوه‌های دیگری بروز می‌دهند؛ یا ثبت‌نام می‌کنند و سر جلسه حاضر نمی‌شوند، یا سر جلسه حاضر می‌شوند و انتخاب رشته نمی‌کنند، یا انتخاب رشته هم می‌کنند و به دانشگاه نمی‌روند! این بلبشوی ناتمام، حالا حواشی به روز شده و دیگری هم دارد.

نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ در حالی با فراز و نشیب‌های بسیار تمام شد که هنوز مشخص نیست چه تعداد از حاضران در این آزمون آینده خود را روشن می‌دانند. 

تنها دو، سه ساعت کافی بود تا دانش‌آموزانی که ۱۲ سال به امید تحصیل در یک رشته مناسب دانشگاهی جهت آینده‌ای متفاوت پشت میز کنکور نشسته‌بودند، دریابند رسیدن به یک آینده روشن همراه با تحصیلات عالیه اصلاً شبیه آن چیزی نبود که تصور می‌کردند. سختی راه، بسیاری را در همان گام نخست دلزده کرد. شاید به همین دلیل است که هر ساله تعداد زیادی از متقاضیان بعد از عبور از غول کنکور قید تعیین رشته را هم می‌زنند و مسیر دیگری برای خود باز می‌کنند. 

سال‌هاست که وعده حذف کنکور، زندگی دانش‌آموزان را متلاطم کرده، خصوصاً قشر ضعیف که آینده خود را در تحصیلات عالیه دانشگاهی می‌بینند، اما مافیای کنکور سال‌هاست بسیاری از آنها را زیر پای خود له می‌کند. حال آنکه قشر متوسط و قوی به دلیل آموزش‌های با کیفیت بالا یا فرصت حضور در کلاس‌های متعدد ضربه کمتری در این خصوص می‌خورند. هر چند که در بین این قشر نیز بسیاری به کسب و کار خانوادگی می‌پردازند و تحصیلات دانشگاهی برای آنها تن‌ها به معنای داشتن مدرک است و بس، که بدون داشتن این مدرک هم آینده مبهم و تاریکی را پیش روی خود نمی‌بینند. ضمن اینکه افراد متمول شرایط حضور در دانشگاه‌های مطرح را هم دارند. 

به نظر می‌رسد بسیاری از داوطلبان خصوصاً کنکور اولی‌ها به رغم مشاهده تجربیات تلخ دیگران همچنان با امید به آینده اقدام به ثبت‌نام می‌کنند، اما پرواضح است که امید بسیاری از آنها حتی قبل از نشستن پشت میز کنکور و دست گرفتن برگه‌های این آزمون دشوار ناامید می‌شود. ریزش پلکانی متقاضیان از ثبت‌نام تا حضور در دانشگاه هیچ توجیه منطقی دیگری نمی‌تواند داشته باشد، جز اینکه دیگر کنکور برای داوطلبان به معنی رسیدن به آینده بهتر نیست. 

 نوبت اول کنکور به پایان رسید

نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۳ برای داوطلبان چهار گروه‌آزمایشی علوم ریاضی، فنی و علوم انسانی، زبان‌های خارجی و هنر روز پنج‌شنبه ۶ اردیبهشت ماه جاری در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد. 

دومین و آخرین روز نوبت دوم کنکور نیز با شرکت بیش از نیم میلیون (۵۰۱ هزار) داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی از ساعت ۸ صبح جمعه ۷ اردیبهشت ماه در ۴۱۲ شهر، ۶۲۴ حوزه اصلی و هزارو۹۹۳ حوزه فرعی آغاز و تا ظهر ادامه داشت. 

در این آزمون در مجموع یک میلیون و ۱۵۲ هزار و ۵۱۸ داوطلب ثبت‌نام کرده‌اند که ۶۳ درصد آنها زن و ۳۷ درصد مرد هستند. در آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو- معلم نیز ۶۶۰ هزار و ۳۹۳ نفر ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد ۶۶ درصد زن و ۳۴ درصد مرد هستند. 

گروه علوم تجربی با بیش از ۵۰۱ هزار داوطلب و گروه علوم ریاضی با بیش از ۱۲۸ هزار داوطلب بیشترین و کمترین تعداد داوطلبان در میان گروه‌های آزمایشی اصلی را به خود اختصاص داده‌اند. 

 مافیای قدرتمند

بسیاری طی سال‌های گذشته با دلایل منطقی یا گاهی غیرمنطقی سعی داشتند با کنار زدن غول کنکور شرایط تحصیلات دانشگاهی را برای عموم آینده‌سازان کشور مهیا کنند، اما مافیای کنکور قدرتمندتر از آن بود که زور کسی یا حتی ارگانی به آن برسد، اما امروز شاهد آن هستیم که اطمینان نداشتن از آینده‌ای روشن، به حریف قدرتمندی برای مافیای کنکور تبدیل شده‌است. 

بسیاری خیلی زود تکلیفشان را با خودشان یکسره می‌کنند، یعنی تنها استرس گام نخست را به جان می‌خرند و بعد از گرفتن کارت، قید ادامه کار را می‌زنند. تصمیمی که هم خود شخص و هم خانواده و اطرافیانش را از یک استرس سخت دور می‌کند. استرسی که طی دو روز گذشته می‌شد به وضوح در چهره خانواده‌هایی دید که پشت در محل برگزاری آزمون مستقر شده‌بودند. 

اما به‌زعم برخی کارشناسان تلخ‌ترین تصمیم را آنهایی می‌گیرند که در مرحله اول آزمون شرکت کردند، اما خیلی زود متوجه می‌شوند در رقابت با آنها که در مدارس غیرانتفاعی و تیزهوشان درس خواندند کوچک‌ترین شانسی ندارند. یا اگر هم داشته‌باشند آنقدر کم است که ارزش تحمل ادامه این استرس و تنش را ندارد. این عده گویی با دنیای متفاوت بعد از کنکور آشنا می‌شوند، دنیایی که رسماً آنها را پس می‌زند، به همین دلیل ضربه‌ای که این عده می‌خورند به مراتب بیشتر از آنهایی است که قبل از ثبت‌نام یا بعد از گرفتن کارت قید کنکور و دانشگاه رفتن را می‌زنند. 

 دستگیری متقلبان 

برگزاری کنکور، اما حواشی دیگری نیز به دنبال داشت، مثل تقلب. بر اساس اعلام محمدحسین حاجیلو، رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری با اعلام اینکه داوطلبانی به تعداد کمتر از انگشتان دست که در آزمون‌های پنج‌شنبه ابزار ممنوعه به همراه داشتند، شناسایی شدند، گفت: «یکی از این داوطلبان که در دقایق ابتدایی آزمون اقدام به تهیه یک صفحه عکس از دفترچه کرده‌بود، پس از پنج دقیقه دستگیر شد و پس از آن هم سه نفر در دو شهرستان متفاوت ابزار ممنوعه به همراه داشتند که قبل از هرگونه اقدامی بلافاصله دستگیر شدند و هر چهار نفر به منظور شناسایی سرشبکه‌های مجرم و کلاهبردار تحویل مراجع انتظامی شده‌اند و قطعاً سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان شاکی پیگرد قضایی متخلفان را دنبال خواهد کرد.»

 محرومیت یک تا ۱۰ سال از تحصیل در انتظار داوطلبان متخلف 

تقلب در کنکور و دستگیری چند نفر از داوطلبان کنکور این شائبه را ایجاد کرده که آیا تقلب‌های دیگری هم صورت گرفته که از چشم مسئولان دور مانده‌باشد. همچنین سؤال دیگری که مطرح شده این است که چه مجازاتی برای این متخلفان درنظر گرفته می‌شود. در این رابطه عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش کشور گفت: «امسال چهار مورد تخلف در آزمون سراسری از سوی داوطلبان گزارش شده، سال گذشته این رقم حدود هزار مورد بود، امسال با استفاده از تجهیزات ضریب تخلفات کاهش داشته‌است. بسته به میزان تخلف داوطلبان بین یک تا ۱۰ سال از تحصیل محروم خواهند شد و کسانی که داوطلب نیستند، علاوه بر جریمه نقدی از سوی مقامات قضایی بین یک تا پنج سال زندان مواجه خواهند شد.»

 برگزاری مجدد کنکور برای سیل‌زده‌ها

یکی دیگر از موضوعات پیش آمده در برگزاری کنکور نوبت اول، وقوع سیل بود که اجازه حضور تعدادی از داوطلبان را در محل برگزاری آزمون نداد. روز گذشته، پورعباس به دانشگاه امیرکبیر رفت و تأکید کرد؛ آزمون دیروز با موفقیت برگزار شد، با وجود تلاش ارتش و نیرو‌های مسلح برای ایجاد شرایط به منظور حضور داوطلبان در حوزه آزمون، حدود ۵۰ نفر از داوطلبان از شهرستان زیرکوه و حاجی آباد از توابع خراسان جنوبی به دلیل سیل از آزمون جا ماندند، اما این نوید را به داوطلبان استان خراسان جنوبی و حاجی‌آباد خواهم داد که آزمون اختصاصی فرهنگیان و سراسری را ظرف دو هفته آینده برگزار خواهیم کرد. 

 آرزوی برگزاری کنکوری عادلانه

قرار بود کنکور فرصتی باشد برای دستیابی آینده بهتر. این همان دلیلی بود که دانش‌آموزان را ترغیب به تحصیل می‌کرد. خصوصاً قشر ضعیف جامعه که تنها راه نجاتشان را در تحصیل می‌دیدند، اما تبعیض‌ها حتی کنکور را هم شامل شد و حالا، این غول بی‌شاخ و دم را تنها کسانی می‌توانند از سد راه کنار بزنند که توانش را داشته‌باشند. کیست که نداند این توان تنها توان مالی است و بس. 

حال آنکه اگر کنکور عادلانه برگزار می‌شد، قطعاً به نفع طبقات پایین و حتی جامعه بود، چراکه قشر متمول می‌تواند به راحتی و حتی بدون کنکور گلیم خود را از آب بیرون بکشد، اما قشر ضعیف تنها شانسش کنکور است. حال کار سختی نیست تصور جامعه‌ای که قشر ضعیف آن فرصت تحصیل را نداشته‌باشد، جامعه‌ای که بی‌تردید بزه و هرج و مرج می‌تواند حرف اول را در آن بزند؛ چراکه فرصت تحصیل از آینده‌سازانش خواسته یا ناخواسته گرفته‌شده‌است؛ فرصتی که تنها عده‌ای به دلیل داشتن توان مالی خوب، می‌توانند از آن بهره ببرند و چه بسا در این بین استعداد‌ها و توانایی‌های بسیاری که می‌توانست به واسطه عبور از کنکور و رسیدن به صندلی‌های دانشگاه شکوفا شوند قبل از شکوفایی پرپر شود؛ اتفاقی که دود آن به طور مستقیم به چشم جامعه و کشور می‌رود، این بار، اما بدون تبعیض، چراکه این‌بار فقیر و غنی با هم ضربه می‌خورند و این نتیجه یک روند نادرست شاید فقط در طراحی سؤالات کنکور باشد.

منبع: روزنامه جوان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • ماجرای جنجالی اهانت به امام خمینی (ره) در کتاب درسی هند؟
  • پاسخ بامزه یک دانش‌آموز به تمرین کتاب درسی
  • اهانت به امام خمینی(ره) در کتاب درسی هند؟
  • ثبت سفارش کتاب درسی چگونه است؟
  • عامل فروش تجهیزات پیشرفته تقلب آزمون سراسری در دام پلیس
  • عامل فروش تجهیزات پیشرفته تقلب کنکور در دام پلیس کهگیلویه
  • جزئیات ثبت سفارش کتاب‌های درسی اعلام شد
  • امروز؛ آخرین مهلت انتخاب رشته دانشجویان دکتری
  • یک‌بار دیگر کنکور ویرانگر!
  • رقابت داوطلبان کنکور سراسری ۱۴۰۳ در دانشگاه آزاد اسلامی یزد